La Colombe

De dichtregels uit het ‘La Prière’ van Ton de Leeuw inspireerden dirigent Iassen Raykov tot de naam La Colombe voor zijn eerste ensemble. Ensembles in verschillende samenstellingen zongen onder deze naam, maar vanaf 1999 bestaat La Colombe in zijn huidige vorm, als ensemble met een vaste kern van geschoolde zangers dat zingt in een wisselende bezetting.

La Colombe heeft zijn standplaats in Enschede, maar treedt op in concertseries in de ruime omgeving hiervan, tot over de landsgrenzen. La Colombe heeft een breed repertoire opgebouwd, met oude en moderne klassieke muziek. In de afgelopen jaren zijn onder meer werken uitgevoerd van William Byrd, Orlando Gibbons, Michael Praetorius, Clemens non Papa, Knut Nystedt en Alfred Schnittke. Ook composities van Franz Liszt, Gustav Mahler, Richard Wagner en Arnold Schönberg vormden een boeiend muziekprogramma.

La Colombe was bijzonder succesvol met uitvoeringen in het kader van het Festival Oude Muziek Nu in Hoorn in 2010 en het Liszt Festival in Enschede in 2011, waar het ensemble het slotconcert mocht verzorgen.

De componiste Helen Ostafew, die woonde en werkte in Nederland en deel uitmaakte van het ensemble, schreef het ‘Requiem for Humanity’. Samen met de vierstemmige mis van William Byrd is het ‘Requiem for Humanity’ in 2015 opgenomen in de Oude Blasius Kerk in Delden (Overijssel) en presenteerde La Colombe in november van datzelfde jaar deze eerste cd met de gelijknamige titel.

Geïnspireerd door het zingen van nieuwe composities zijn in de programma’s van La Colombe sindsdien regelmatig composities te horen van leden van het ensemble.