La Colombe zingt: Totentanz

m.m.v. Gijs van Schoonhoven (orgel), Magda Nij Bijvank (verteller)
en Dora Raykova (viool)

Zondag 3 november – 15:30, Stiftkerk Weerselo.
Toegang: vrije gift

Zondag 24 november – 14:30, Grote Kerk Enschede.
Kaarten via Wilminktheater

Concertprogramma:
Totentanz – Hugo Distler
Musikalische Exequien – Heinrich Schütz
Selig sind die Toten – Heinrich Schütz

Toelichting:
Componisten Hugo Distler (1908 – 1942) en Heinrich Schütz (1585 – 1672) leidden een leven waarin de dood een grote plaats innam. Doordat hij beroepshalve deel uitmaakte van het hofleven, maakte Schütz de gruwelen van de dertigjarige oorlog van dichtbij mee. Bovendien overleefde hij zijn vrouw en twee kinderen. Hij schreef zijn Musikalische Exequien (Ned. ‘uitvaartplechtigheden’) oorspronkelijk voor de uitvaartmis van zijn beschermheer: Prinz Heinrich Posthumus von Reuβ. Het stuk wordt gezien als een van de meest omvangrijke protestantse begrafeniscomposities uit de geschiedenis, door de wisselende bezettingen, compositietechnieken en grote verscheidenheid aan teksten.

Distler baseerde zijn Totentanz (1934) op een beroemde reeks afbeeldingen uit de Marienkirche in Lübeck. Overigens zijn er in heel Europa dodendansen te vinden op kerkmuren. Het werk is opgebouwd uit vierstemmige ‘Spruchmotetten’, aangevuld met gesproken dialogen tussen de Dood en een aantal personages. In de aanloop naar de tweede wereldoorlog kreeg Distler steeds meer last van depressies, veroorzaakt door een extreem hoge werkdruk en de constante dreiging van het Nazi-regime. Zo liet de NSDAP hem in 1942 weten dat hij alleen nog wereldlijke muziek mocht uitvoeren, omdat anders de Hitlerjugend alle jongensstemmen uit het koor terug zou trekken. Vlak voor Distler zelf een einde maakte aan zijn leven, repeteerde hij in Berlijn nog aan Schütz’ Musikalische Exequien. Het werk werd daarom uitgevoerd op zijn uitvaart.

Laat u meenemen in een concertprogramma waarin de broosheid van het leven centraal staat, immers: de Dood kiest uit wie Hij wil.