Iassen Raykov

Iassen Raykov is een veelzijdig musicus. In zijn geboorteland Bulgarije studeerde hij piano, onder meer bij Dimo Dimov aan het Staatsconservatorium in Sofia. Hij kwam naar Nederland om zijn piano studie te vervolgen aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Gert Jan Vermeulen en Marcel Baudet.

In die tijd studeerde hij ook koordirectie bij Jos Vermunt, Daniël Reuss, Hans van den Hombergh en Jos van Veldhoven aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam, en orkestdirectie bij Kerry Woodward aan het ArtEZ-conservatorium in Enschede.

In 1997, tijdens zijn studietijd, richtte hij het vocaal ensemble La Colombe op, bestaande uit een mix van professionele zangers en getalenteerde amateurs. Met La Colombe heeft Raykov het ‘Requiem for Humanity’ van Helen Ostafew, met teksten uit verschillende religies, als eerste uitgevoerd en op cd opgenomen.

De diversiteit van de koren die Raykov dirigeert, stelt hem in staat het overgrote deel van het koorrepertoire uit te voeren. Met de Toonkunstkoren in Emmen en Winterswijk zijn dat de grotere werken voor koor en orkest. Repertoire voor koor a capella staat voornamelijk bij het Enschedese Kamerkoor Canteklaer en het Vocaal Ensemble Zutphen op het programma. Bij het maatschappelijk betrokken projectkoor Kanaljerood dirigeert Raykov vooral wereldlijke muziek. Verder is hij cantor/organist in de Stiftskerk in Weerselo.

Behalve pianist en koordirigent is Iassen Raykov zelf een niet onverdienstelijk zanger. Hij heeft jarenlang in het vocale ensemble Exicon gezongen en treedt incidenteel op als solist. Hij heeft zangles van de sopraan Heleen Koele.

Iassen Raykov heeft diverse werken voor koor gecomponeerd.

Zijn dirigeerstijl is in de pers omschreven als ‘soms ingetogen en dan weer flamboyant’ waarmee hij zijn zangers ‘op een letterlijk betoverende wijze onder controle heeft’, met ‘discipline’, ‘concentratie’ en ‘perfectie’.

www.iassenraykov.com